Värdera din bostad – Allt du behöver veta!  

 
Många har uppfattningen att man endast bör värdera sin bostad om man är redo att sälja den för att se om värderingen blir lika hög eller högre än vad man förväntat sig. Detta är en myt vi vill slå hål på!  

Att man väljer att värdera sin bostad kan ha flera bakomliggande orsaker, såsom att förhandla om sitt bolån eller om man är i planer för en större renovering. Oavsett anledning så finns det ett par saker som är bra att veta och annat att tänka på. Detta gäller för alla delar – innan, under och efter värdering och det är precis vad vi tänkt gå igenom och hjälpa er med i denna artikel. 

Hur går en värdering till?  

Hur en värdering går till är bra att ha grund i. En värdering betyder att du får en ungefärlig summa på vad din bostad är värd på dagens marknad. Du och en mäklare kommer tillsammans att gå igenom bostaden och du kan vara förberedd med flera papper som underlättar arbetet. Dessa kommer vi gå igenom lite längre ned.  

Husets skick, dokumenten och dagens marknad kommer sedan att bakas ihop och mäklaren kommer att komma fram till ett värde på din bostad.  

Att tänka på inför din värdering 

  • Kontakta en mäklare i ditt område 

Att du kontaktar och använder dig av en mäklare som är bekant i områden du ska sälja i är någonting vi rekommenderar. Det är lättare för dem att kunna se en helhet som en mäklare som inte kan området annars kan missa.  

  • Använd dig av fler en ett utlåtande  

Om du gör flera värderingar så kommer du också kunna se om de alla ligger inom samma ramar. Detta är såklart viktigt för att få en så bra och noggrann värdering som möjligt.  

  • Ha alla dokument samlade  

Som vi skrev innan så är det viktigt att ha alla de dokument som behövs samlade inför din värdering. Dessa är till exempel avtal, planritningar, driftkostnader och lånehandlingar. Om du däremot har fler dokument som du tror kan vara till nytta – ha även med dessa.  

Två olika värderingar  

Det finns framförallt två olika typer av bostadsvärderingar. Alla väderar inte sitt hus för försäljning, utan man kan även välja att värdera sin bostad för att till exempel förhandla om räntan till bostaden.  

Marknadsvärdering  

Denna värdering används främst i försäljningssyfte, eller för att veta vad bostaden är värd på marknaden just idag. Mäklaren kommer då att försöka uppskatta det ungefärliga marknadspriset på din bostad och tar då hjälp av försäljningsstatistik som finns i området. Marknadsvärdering är ofta kostnadsfritt hos de flesta mäklarfirmor.  

Bankvärdering  

Denna värdering är istället till för om du behöver ett underlag på bostadens värde, vilket du behöver om du är ute efter att omförhandla eller ta lån på din bostad. Detta sker av en mäklare som banken eller en värderingsman godkänt. Dessa värderingar kostar ofta uppemot 3 000 SEK.  

Vad påverkar bostadens värde? 

Det är mer än endast bostaden och dess skick som kommer påverka priset för din bostad. Lite andra punkter som påverkar är till exempel:  

Bostadens läge  

Har bostaden en bra utsikt eller nära till havet? Har den nära till grannar eller ligger den helt åtskilt från resterande bostäder? Alla dessa faktorer antingen höjer eller sänker värdet på en bostad.  

Området bostaden ligger i  

Likt ovan så kommer området att höja eller sänka värdet. Eftertraktande områden ökar automatiskt värdet, och vice versa.  

Dagens marknad  

Marknaden för bostäder påverkas kontinuerligt med hur omvärlden ser ut. Detta är någonting man ofta kan förutse, men inte alltid. En värdering är alltså en värdering för dagens marknad, men som se helt annorlunda ut inom en snar framtid.  

Lämna en kommentar


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.