Södra Västkustvägen 24 – 11 – Lomma kommun

Utgångspris: 27.000.000 kr

Beskrivning av Södra Västkustvägen 24

Himlen har lagt sig som en rosaskimrande ridå över Öresunds salta hav medan solen så sakta närmar sig horisonten. En svag bris får trädkronorna att dansa lojt i takt med vinden. Från den upplysta altanen stämmer sommarkvällens fågelsång in till gästernas sorl. Villa Haga som är ett självklart inslag i Gamla Bjärreds miljö reser sig knappt 200 meter från vattenbrynet med en grönskande inramning av buxbom och höga träd.

Villan från 1897 har bevarats ömt under åren och väcker stor uppmärksamhet med sin pampiga arkitektur som är en komposition av jugend och nationalromantik. Fastigheten var den andra i raden av sommarvillor som uppfördes vid havet på uppdrag av konsul Wilhelm Westrup och hans hustru Gudrun. Bakom ritningarna stod arkitekt Theodor Wåhlin som även står bakom Hippodromen i Malmö. Vid denna tid sträckte sig tomten hela vägen ner till stranden i väster med en tillhörande trädgårdsmästarbostad. Villan har nästan uteslutande varit privatbostad, bortsett från en tid som värdshus under 1970-talet. Uttrycket är tidstypiskt med vaniljvit slätputsad fasad, brunmålat korsvirke, valmat mansardtak, balkonger, veranda och småspröjsat glas. Entrésidan är traditionellt utformad med en grusad uppfart med prydnadsträd och formklippta buskar. På baksidan, mot havet, domineras trädgårdsmiljön av grönskande ytor, väldoftande blomsterprakt, terrasser och ett insynsskyddat poolområde. Altaner och balkonger nås från samtliga plan.

Interiört överraskar rum efter rum med häpnadsväckande, slottslika originaldetaljer; dekorativa snickerier i mahogny, stjärnparkett, kassettak, kakelugnar, bröstpaneler med reliefer, spegeldörrar, hiss, kolonner, stuckaturer och listverk. Listan är lika lång som den är imponerande. Stilspråket är genomgående tidstroget, även i rummen med moderna funktioner såsom badrum, kök och sovrum. Allt förmedlar samma känsla som ursprunget. Den totala boytan om 528 kvm fördelas på tre våningsplan. Entréplan har flera vackra sociala rum såsom musikrum, sal, matsal, bibliotek samt kök med matplats. Utöver dem, finns ett sovrum, gäst-wc, grovkök samt den karaktäristiska hissen som är helt i originalutförande och tar dig mellan våningsplanen. Det andra våningsplanet rymmer ett allrum, badrum, två sovrum och ett sällskapsrum med utgång till balkong med fri havsutsikt. På det översta planet finns ytterligare två sovrum samt ett gym med anslutande badrum och en bastu. Samtliga kakelugnar på entréplan och våning två är renoverade och brukbara.

De stora ytorna till trots förmedlar huset en varm, trivsam atmosfär hela vägen igenom. Ett havsnära hem med själ och historia.

Karta för Södra Västkustvägen 24

https://www.hemnet.se/bostad/villa-11rum-bjarred-gamla-bjarred-lomma-kommun-sodra-vastkustvagen-24-20405135

Avstånd till vatten: 150 meter

Lämna en kommentar


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.