Köpa bostadsrätt – Kontrollera föreningens ekonomi

Den som planerar att köpa en bostadsrätt beräknar ofta sin månadskostnad på föreningens avgift, ränta på lånet samt eventuella amorteringar. Det är detta som sedan ligger till grund för hur mycket man är villig att buda vid en budgivning.

Men det man ska komma ihåg är att månadskostnaden kan ändras rejält över tid. För att undvika en allt för negativ överraskning bör man därför kontakta bostadsrättsföreningens styrelse för att få svar på följande:

Årsredovisning

Detta är även något som mäklarna kan ge ut. I årsredovisningen kan man se föreningens totala låneskuld och därmed går det att räkna ut skuld per fastighet i föreningen. Är det ett stort lån är risken större att avgiftshöjningar kan komma. Detta eftersom föreningens kostnader kommer bli betydligt högre om räntan rör sig uppåt.

Kommande renoveringar

Fråga styrelsen om det är några kommande stora renoveringar planerande. Det gäller då främst ROT-rust då detta är en så stor renovering att det nästan alltid påvekrar månadsavgiften. Fråga även när det senast genomfördes. Risken finns nämligen att styrelsen säger att någon större rust inte är planerad men detta då enbart eftersom de inte uppfattat ännu att behovet finns.

Kommande höjningar

Fråga även styrelsen om det finns planer på kommande avgiftshöjningar av andra orsaker.

Lämna en kommentar


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.