Broby 17 – 6 – Vallentuna kommun

Utgångspris: 5 145 000 kr

Beskrivning av Broby 17

Stig in i historien och upptäck charmen hos detta underbara hus från 1860-talet, där gamla originaldetaljer möter modern komfort och bekvämlighet. Beläget i en idyllisk miljö, omgiven av grönska och lugn, erbjuder detta hem en unik atmosfär som få andra kan matcha.

Välkomnas hem av den charmiga inglasade farstukvisten och vidare in till de karaktäristiska originalgolven i massivt trä som direkt avslöjar om husets rika historia. I vardagsrummet hittar du en imponerande kakelugn, perfekt för mysiga kvällar framför brasan och för att skapa en atmosfär av hemtrevnad och värme.

Huset har uppdaterats för att möta dagens moderna behov utan att förlora sin genuina karaktär. Njut av bekvämligheten med vattenburen värme via en effektiv luft/vatten pump, vilket ger en behaglig temperatur året runt utan att kompromissa med husets autentiska känsla. Från vardagsrummet ansluter det inglasade uterummet som blir en självklar social yta att umgås och njuta av omgivningen under det varma halvåret.

På den generösa tomten finns även ett växthus för de med gröna fingrar och ett rymligt garage med en praktisk jordkällare. Eller varför inte en vinkällare? Här finns alla möjligheter att skapa en trädgårdsoas där du kan njuta av lugnet och skönheten av naturen. Det här huset är inte bara ett hem, det är en livsstil. En möjlighet att leva i harmoni med historien samtidigt som du omfamnar modern bekvämlighet och komfort. Välkommen till ditt drömhem!

Broby är en charmig plats med en spännande historia som sträcker sig flera hundra år tillbaka i tiden. Platsen är känt för sina långsträckta ägor och historiska betydelse som en viktig överfart över dalgången. I området finns ett imponerande gravfält med över 40 synliga fornlämningar, inklusive runda stensättningar och andra artefakter som ger inblick i områdets forntida historia. Dessutom finns spår av tidigare bosättningar och torp som berikar områdets kulturella arv. Att utläsa från den lite senare och dokumenterade historien vet vi att en gång i tiden fanns här tre gårdar, Norra, Mellan- och Södra gården, vars jordbruk var avgörande för byns försörjning. Under senare århundraden har området genomgått förändringar och moderniseringar, inklusive laga skiften och anläggandet av Roslagsbanan och Tegelbruket på 1800-talet.

År 1885 etablerades tegelfabriken som då stod i nära anslutning till husets norra del. Under flera årtionden utgjorde fabriken en viktig del av byns ekonomi. Tegelbruket användes för att tillverka mursten och taktegel och var en betydande arbetsgivare för invånarna i området. Bruket i Broby fortsatte sin verksamhet fram till mitten av 1900-talet innan det olyckligt brann ner år 1986.

Idag återstår endast några få byggnader som vittnar om tegelbrukets historia. Bland annat den gamla El-centralen som finns kvar på tomten än idag. Området har omvandlats med nya bostäder och tomter, men fornlämningarna och det kulturella arvet lever vidare och ger en berörande inblick i Brobys rika historia.

Karta för Broby 17

https://www.hemnet.se/bostad/villa-6rum-ekskogen-karsta-vallentuna-kommun-broby-17-21324508

Avstånd till vatten: 1600 meter

Foto av: Anton Stegarås @ Husfoto

Lämna en kommentar


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.